Al Centre Sanitari Portí treballem amb la a plataforma mundial líder de Realitat Virtual dedicada al Tractament de Trastorns d’Ansietat i Fòbies, Psious. Efectivitat demostrada amb + 20 anys d’estudis clínics. La realitat virtual per al tractament funciona, amb ja +1500 tractaments realitzats.

L’eina té un abast global i s’esmenta als mitjans de comunicació més importants tant a nivell nacional com internacional:

Wall Street Journal
www.wsj.com/articles/virtual-reality-as-a-therapy-tool-1443260202

La Vanguardia
http://www.lavanguardia.com/economia/pymes/20160202/301841591008/psious-tratamiento-fobias.html

El Periódico
http://www.elperiodico.com/es/noticias/economia/como-superar-las-fobias-3560409

7 Raons per Tractar les Fòbies amb Realitat Virtual

Actualment la tecnologia està avançant a passos de gegant, aplicant cada vegada a més àmbits i disciplines. Una d’elles és la salut mental, ja que poden existir multitud d’avantatges d’aplicar les noves tecnologies al tractament de diversos trastorns.

Una de les tecnologies que millors resultats està donant és la realitat virtual, que consisteix en un espai simulat en 3D desenvolupat per ordinador. Això permet a l’usuari interactuar en temps real amb diferents objectes virtuals.

Particularment ha un tipus de condicions en què s’ha demostrat que la Realitat Virtual és molt efectiva: les fòbies específiques.
Les fòbies específiques són una por extrema i irracional a diversos objectes, animals o situacions. A més, en les fòbies els estímuls als quals es temen no són realment perillosos o el seu perill real és molt més baix del que la persona fòbica sent.

Segons el National Institute of Mental Health (NIMH), aproximadament el 12% de la població dels Estats Units pateix qualsevol tipus de fòbia (o l’ha patit) al llarg de la seva vida. Això costa al país uns 42 bilions de dòlars anualment.

Les fòbies poden arribar a causar un gran malestar i deteriorament en la vida d’aquestes persones, ja que comencen a evitar certes situacions o a viure-les amb gran ansietat innecessàriament.
No obstant això, molt poques persones amb fòbia específica demanen ajuda a un especialista i es dediquen a fugir del que els genera por. De fet, sembla que només el 32% dels afectats ha acudit a qualsevol servei de per calmar la seva fòbia, mentre que només un 11% rep un tractament apropiat per a superar-la. Moltes persones no saben que poden perdre moltes oportunitats i experiències per aquesta evitació, i que realment val la pena buscar solucions.

Com es pot utilitzar la realitat virtual per tractar les fòbies?

La manera més efectiva que es coneix actualment per afrontar les fòbies és l’exposició, és a dir, aproximar-se o fer el que es tem. Per exemple, per resoldre la por a volar la persona hauria d’exposar de forma gradual i repetida als avions. Una de les formes és agafar al principi vols més curts fins a ser capaç de viatjar moltes hores seguides.

La Teràpia de Realitat Virtual com la de Psious, resulta una intervenció adequada i innovadora que ofereix l’experimentació de vivències gràcies a un entorn virtual, que té els avantatges de poder controlar-se i personalitzar-se segons les necessitats dels pacients. Altres dels beneficis generals d’aquest tractament és que resulta més íntim, més segur i fins i tot més econòmic que altres; de manera que més persones voldran resoldre les seves fòbies.
No obstant això, hi ha molts que ignoren els avantatges de la realitat virtual en el tractament de les fòbies, tenen una imatge equivocada, o senzillament són reticents a experimentar amb mètodes nous o tecnologia.

Aquest és el motiu pel qual es fa necessari exposar les diferents avantatges que posseeix la realitat virtual com a tractament per a les fòbies.
Els avantatges d’utilitzar la realitat virtual per tractar les fòbies

1- Control total de l’entorn a què s’exposa la persona

És un dels avantatges més importants. Poder manejar i programar els estímuls que van a aparèixer i les seves característiques. Així podrà ser alguna cosa més adaptat al que el pacient necessita en cada moment.
El professional té més poder i control sobre l’ambient, per així anar modificant el grau d’interacció del pacient amb l’entorn segons aquest vagi responent.

2- Molta gent va a preferir tractar solucionar la fòbia amb Realitat Virtual

Molts dels fòbics no van a consulta perquè no volen exposar-se a les seves pors en viu, ja que causa molt rebuig. No obstant això, la realitat virtual utilitza dispositius que poden ser atraients i que desperten la curiositat, generant més motivació per decidir-se a superar les pors.
A més, molta gent prefereix exposar amb aquest mètode per sentir-se més segurs ja que consideren que a través de l’aparell no sorgiran imprevistos que sí que podrien ocórrer en la vida real. Senten també que poden interrompre en qualsevol moment, el que els fa estar més decidits a començar.

3- Hi ha diversos estudis que demostren que la Realitat Virtual és efectiva per al tractament de les fòbies

Per exemple, en un estudi de Morina, Ljntema, Meyerbröker & Emmelkamp (2015) en el qual es revisaven diversos treballs, es va concloure que els pacients tractats amb Realitat Virtual milloraven notablement després del tractament.
A més, van observar que no hi havia diferències en els resultats obtinguts entre les persones que s’exposaven a les seves pors a través de la realitat virtual o exposició en viu. El que vol dir que veuen els dos ambients com reals i que tots dos serveixen per superar fòbies. No obstant això, la realitat virtual té altres avantatges afegides.

4- Els efectes romanen també en la vida real

Hi ha evidències que l’ansietat que se sent quan s’està immers en un entorn de realitat virtual pot ser igual a la que s’experimenta en la realitat.
Per als nostres mecanismes perceptius, la realitat virtual i el món real provoquen pràcticament les mateixes sensacions. Per això els resultats obtinguts amb aquest mètode es mantenen quan passa el temps, generalitzant als ambients reals.

5- No implica entrenament en imaginació

Un dels mètodes tradicionals per exposar-se a les fòbies és fer-ho a través de la imaginació guiada amb el psicòleg.
Això implica un entrenament, ja que no tots tenen aquesta capacitat d’imaginar situacions de forma vívida i submergir completament en elles. Aquest entrenament genera costos i gasta temps innecessàriament ia més no garanteix efectivitat, ja que no podem accedir al que està imaginant el pacient (pot estar pensant en una altra cosa com a mecanisme evitatiu).
En canvi, la realitat virtual “obliga” a la persona a estar a l’entorn i interactuar amb ell, la millor manera de resoldre les fòbies.

6- El preu

Es creu que la realitat virtual com a teràpia és extremadament cara per a pacients i professionals de la salut, podent adquirir només uns pocs.
No obstant això, la situació ha canviat ja que a poc a poc estan sortint noves formes de pagament que són més assequibles. A més ofereixen més facilitats per als clients que volen provar el producte.
Finalment, si es compara el preu d’una teràpia tradicional amb la rebuda a través de Realitat Virtual, aquesta última pot resultar en molts casos fins a més barata.

7- Suposa un equilibri ideal, que el converteix en una excel·lent alternativa

L’equilibri es refereix al fet que la realitat virtual té la virtut de causar un nivell d’ansietat als fòbics que és similar al que podrien experimentar en una situació real.
Però al mateix temps, com tenen consciència que aquest ambient és artificial, practicar l’exposició no els provoca tant inconvenient perquè senten que no perdran el control.

Referències

Luiselli, J.K. & Fischer A.J. (Eds.) (2016). Computer-Assisted and Web-Based Innovations in Psychology, Special Education, and Health. New York: Academic Press / Elsevier.
Morina, N., Ijntema, H., Meyerbröker, K., & Emmelkamp, ​​P. M. (2015). Can virtual reality exposure therapy Gains be generalized to real-life? A meta-analysis of studies applying behavioral assessments. Behaviour Research and Therapy, 7418-24.
Specific Phobia Among Adults. (S.f.). Recuperat el 24 d’agost de 2016, de National Institute of Mental Health (NIMH): http://www.nimh.nih.gov/health/statistics/prevalence/specific-phobia-among-adults.shtml
Virtual Reality Therapy: Treating The Global Mental Health Crisi. (6 de gener de 2016). Obtingut de Techcrunch: https://techcrunch.com/2016/01/06/virtual-reality-therapy-treating-the-global-mental-health-crisis/

Demani la seva cita

Empleni el següent formulari i ens posarem en contacte amb vostè el més aviat possible