Són molts els professionals que et poden derivar al logopeda (odontòlegs otorrinolaringòlegs, foniatres, mestres, pediatres, psicòlegs, etc.). Tot i així, és important conèixer alguns signes d’alerta que et poden orientar a consultar aquest professional. És important que el logopeda faci una valoració i diagnòstic de la manera més precoç possible i un pla terapèutic individualitzat, per poder abordar de la manera més ràpida i eficaç el motiu de la consulta.

Signes d’alerta en els infants:
Si comença a parlar amb retard, té recursos lingüístics pobres o no utilitza el llenguatge com a eina principal de comunicació.
Si no comprèn instruccions senzilles de l’adult.
Si la seva parla és difícil d’entendre.
Si té dificultat per pronunciar alguns fonemes, en substitueix o n’omet a l’hora de parlar.
Si tartamudeja al parlar.
Si té poc vocabulari per la seva edat, li costa construir frases, omet paraules o les desordena.
Si té una maloclusió, mastega amb poca força i menja a poc a poc, menja amb la boca oberta o interposa la llengua entre les dents.
Si és respirador oral.
Si es queda afònic o disfònic amb freqüència.
Si té dificultats per llegir (llegeix molt lent, omet o substitueix lletres o paraules, s’encalla…) i escriure (omet o substitueix lletres, ajunta paraules, fa moltes faltes d’ortografia, fa mala lletra…).
Si té dificultats per comprendre textos i enunciats d’exercicis i problemes.

Signes d’alerta en els adults:
Si es queda disfònic o afònic de manera freqüent.
Si la seva parla és disfluent i tartamudeja.
Si li costa mastegar i/o empassar.
Si s’ennuega amb freqüència.
Si està diagnosticat d’una malaltia neurodegenerativa i té alterada la seva parla o el seu llenguatge (Parkinson, ELA, Esclerosi Múltiple etc.).
Si ha tingut un Ictus i presenta dificultats per expressar-se o comprendre.
Ha patit la Covid19 i presenta seqüeles

Al Centre Sanitari Portí disposem d’una logopeda col·legiada al Col·legi de Logopedes de Catalunya, amb més de vint anys experiència i implicada en el treball en equip, que aposta per la formació continuada per a poder oferir un servei de la màxima qualitat, sempre basat en l’evidència científica.

Demani la seva cita

Empleni el següent formulari dient-nos quan li aniria millor la seva cita i ens posarem en contacte amb vostè el més aviat possible