‘El juego del calamar’: per què cal evitar l’alarma però també que els menors la vegin

La nova sèrie de moda de la plataforma Netflix arriba amb una gran polèmica per barrejar elements del món infantil, molt atractius per al públic menor d’edat, amb ultraviolència física i psicològica. Des del COPC expliquem quins són els perills de què els nens, nenes i adolescents (NNA) la vegin, i què hem de tenir en compte com a persones adultes responsables.

El juego del calamar (The Squid Game) ha estat la sèrie més vista a 90 països durant el mes d’octubre de 2021. Però moltes de les persones que l’han vist potser no ho haurien d’haver fet. Ens referim als NNA que, saltant-se totes les recomanacions, han estat exposats a una història gens apropiada per a la seva maduresa, en la qual 456 persones amb problemes econòmics participen en jocs de vida o mort a canvi de diners. I tot, amb una estètica molt atractiva que barreja elements innocents i coloristes de la infància amb una brutalitat i una violència explícites i d’alt voltatge. Uns elements que poden pertorbar i portar a la confusió.

Per què els NNA no han de mirar aquesta sèrie?

  • Es tracta d’una sèrie oficialment classificada com a +16.
  • Això significa que podem trobar-hi violència extrema psicològica i/o física o conductes criminals, entre altres, clarament no aptes per als menors.
  • Segons l’article 17 de la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides, aquests tenen dret a estar protegits “del material informatiu perjudicial per al seu benestar”.

Què pot passar si la veuen?

  • A curt termini: tot i que la majoria de NNA no presenta cap símptoma, alguns poden patir pors, malsons, etc. derivats de l’exposició a aquest contingut no adequat. I amb tants milers d’espectadors/ores, algun pot arribar a tenir conductes perilloses, com ara imitar els protagonistes més cruels.
  • A llarg termini: els NNA que s’exposen reiteradament a aquest i altres continguts no recomanats (pornografia, videojocs per a adults…) acaben patint un efecte acumulatiu que pot portar a la hiperestimulació, la hipersexualització, la banalització de la violència, problemes a l’hora de relacionar-se, etc.

Què podem fer els adults?

  • Respectar i seguir les recomanacions d’edat mínima indicades a cada producte audiovisual.
  • Tenir en compte que, encara que els nostres fills i filles no vegin aquests continguts a casa, és molt fàcil que estiguin exposats a ell a fora, donat que es tracta de la sèrie del moment. No està de més parlar amb ells sobre el tema, permetent-los fer totes les preguntes que necessitin i comentant els aspectes que els poden generar confusió com, per exemple, el fet que la sèrie barregi jocs infantils amb assassinats.
  • Encara que el o la jove ja tingui els 16 anys, és recomanable que vegi aquest contingut acompanyat/ada d’una persona adulta que pugui explicar-li el que calgui.
  • Recordar que és un dret dels NNA no accedir a aquests continguts. I és el nostre deure, doncs, preservar aquest dret.
  • Davant l’exposició dels NNA a sèries com El juego del calamar, cal no ser alarmistes, però tampoc banalitzar els assassinats ni les conductes violentes que hi apareixen, per tal que els i les joves ni les normalitzin ni les reprodueixin.

Font article original: PSIARA. Revista del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.

Demani la seva cita

Empleni el següent formulari dient-nos quan li aniria millor la seva cita i ens posarem en contacte amb vostè el més aviat possible